Dieta w leczeniu

Podstawą życia jest właśnie dieta i jedzenie. Żywność coraz częściej jest rozumiana jako lek zapobiegawczy, który utrzymuje nas w zdrowiu. To co jemy jest głównym winowajcą wielu chorób przewlekłych. Nie zwracamy uwagi na skład produktów, które kupujemy. Żyjemy szybko, posiłkujemy się na mieście. To wszystko ma wpływ na nasze zdrowie. Nie bez przyczyny mówi się “Jesteś tym co jesz”. Podczas gdy żywność nie może całkowicie zastąpić leków to pamiętajmy, że dieta jest podstawą naszego zdrowia.

Znaczenie zdrowej diety

Jedzenie diety bogatej w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste jest dobre zarówno dla ciała, jak i umysłu. Te pokarmy wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dostarczają również ważnych składników odżywczych, takich jak potas, błonnik, kwas foliowy i witaminy, które są niezbędne dla prawie każdego procesu zachodzącego w ciele.

Na przykład potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi . Błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi. Kwas foliowy pomaga ciału wytwarzać czerwone krwinki, a witaminy są cegiełkami wykorzystywanymi do wielu reakcji chemicznych.

Jedzenie wpływa również na zdrowie psychiczne. Może chronić przed skokami poziomu kortyzolu. Może powodować uwalnianie serotoniny, co nas uspokaja. Pokarmy takie jak liściaste warzywa zawierają przeciwutleniacze, które chronią komórki mózgowe i zapobiegają spadkowi zdolności poznawczych. Pokarmy takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 wiążą się z poprawą koncentracji i skupienia.

Dieta jako lekarstwo

Napędzane zdrową dietą ciało jest bardziej odporne. Silny układ odpornościowy jest przygotowany do krótkotrwałego zwalczania infekcji. Jednak jeżeli nasza odporność nie jest wzmacniana może wywołać przewlekłe zapalenie. Nieprawidłowa dieta jest często czynnikiem cukrzycy, otyłości, chorób płuc, serca i układu nerwowego. Wykazano, że dieta bogata w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, błonnik i niektóre przyprawy tłumi przewlekłe stany zapalne i zapobiega rozwojowi chorób przewlekłych.

Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste są na ogół niskotłuszczowe, mają niską zawartość cukru i mają wysoką zawartość błonnika. Wszystkie te zalety zapobiegają chorobom przewlekłym. Weźmy na przykład jabłko. Jego rozpuszczalny błonnik może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi . Jabłka mają również dużo fitoskładników, które działają jak przeciwutleniacze, aby przeciwdziałać toksynom we krwi. Nasycone tłuszcze i cukry w wysoko przetworzonej żywności mogą wywoływać kaskadę niepożądanych skutków. Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości cukru przyczynia się do otyłości i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kwasy tłuszczowe mogą wywoływać oporność na insulinę, co może prowadzić do nienormalnie wysokiego poziomu cukru we krwii tym samym do cukrzycy. Tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu, który gromadzi się w postaci płytki w naczyniach krwionośnych, która może następnie zablokować tętnicę i spowodować atak serca lub udar.

Jedzenie na dolegliwości

Niektóre choroby są szczególnie wrażliwe na zmiany w diecie. Najczęściej to cukrzyca i choroby serca. Istnieją również silne dowody na to, że dieta może zapobiegać i leczyć cukrzycę typu 2. Codzienne stosowanie diety jako leku jest skuteczne w poprawie kontroli glikemii u osób z cukrzycą.

Badano również niskotłuszczową dietę roślinną, która miała istotny wpływ na wskaźnik masy ciała (BMI). Cholesterol i cukier we krwi, mogą przyczyniać się do otyłości, chorób serca i cukrzycy.

Dieta jest ważna jeśli chodzi o choroby serca. Wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za funkcjonowanie serca. Trzymanie się odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu nadciśnienia bez przyjmowania leków. Warzywa, owoce i niskotłuszczowe produkty mleczne, w tym produkty bogate w składniki odżywcze  takie jak potas, wapń i magnez. Obejmuje pewne ilości ryb, drobiu i orzechów, i ma niską zawartość soli.

Cukrzyca i choroby serca są stanami zmieniającymi życie, a bez interwencji medycznej i dietetycznej mogą spowodować trwałe uszkodzenie ciała. Odżywianie jest kluczowym elementem zarówno w zapobieganiu chorobom jak i ich leczeniu.

Ostatnie wpisy

Dieta Budwig

Dieta Budwig

W 1952 roku dr Johanna Budwig była starszym ekspertem rządu niemieckiego ds. Farmakologii i została uznana za jedną z wiodących światowych autorytetów w dziedzinie lipidów. Podczas badań odkryła, że ​​wiele konwencjonalnych przetworzonych tłuszczów i uwodornionych...

Terapia enzymatyczna

Terapia enzymatyczna

Enzymy odgrywają istotną rolę w zdrowiu i samopoczuciu człowieka. Są one niezbędne do optymalnego trawienia, wchłaniania składników odżywczych, odporności immunologicznej, myślenia poznawczego i systemowej detoksykacji komórkowej i innych procesów umożliwiających...