Domowy sposoby na grypę mogą bardzo się przydać w okresie jesiennym i wiosennym, kiedy pogoda za oknem szaleje. Osoby z obniżonym układem odpornościowym lub niedoborami składników odżywczych mogą być bardziej podatne na złapanie grypy czy przeziębienia. Stres i brak snu mogą pogorszyć objawy grypy.
Objawy grypy
Grypa jest powodowana przez co roku mutującego wirusa. Rozprzestrzeniają się w powietrzu od osoby do osoby. Przy osłabionej odporności niewiele potrzeba, aby zachorować
Objawy grypy mogą obejmować:
- gorączke,
- kaszel,
- katar,
- bóle mięśni,
- bóle głowy,
- zmęczenie,
- wymioty,
- biegunkę.
Mimo to, że prawie każdy przechodził przez grypę może ona w pewnych sytuacjach nieść ze sobą poważne konsekwencję. Małe dzieci, kobiety w ciąży i dorośli w wieku 65 lat i starsi są bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia powikłań związanych z grypą.
Konwencjonalne leczenie grypy
Konwencjonalne leczenie grypy obejmuje stosowanie leków przeciwwirusowych i szczepionek. Szczepionki przeciwko grypie można stosować już po ukończeniu 6 miesiąca życia. Dostępne są jako inaktywowana szczepionka przeciw grypie i rekombinowana szczepionka przeciw grypie (RIV).
Przed przystąpieniem do szczepienia warto wiedzieć, że nie działa ona od razu, ale po około dwóch tygodniach. Z tego powodu najlepszym okresem na tą procedurę jest czas przed rozpoczęciem sezonu grypowego – początek jesieni.
Zaszczepienie się nie gwarantuje braku choroby. Tak jak było napisane wyżej, wirus grypy mutuje dlatego zdarza się tak, że wytwarza on odporność na szczepionkę.
Skutki uboczne szczepionki przeciw grypie
Występują również działania niepożądane związane ze szczepieniem przeciwko grypie, takie jak ból lub obrzęk w miejscu wstrzyknięcia, bóle mięśni i gorączka.
Prewencja grypy
Podstawowe wytyczne to:
- Zostań w domu, gdy jesteś chory.
- Odpocznij w domu jeśli byłeś narażony na kontakt z chorą osobą.
- Zakrywaj buzię kiedy kaszlesz lub kichasz.
- Myj często ręce i dezynfekuj.
Wdrożenie tych zachowań może pomóc w powstrzymaniu rozprzestrzeniania się grypy.
Domowe sposoby na grypę
Jakie są domowe sposoby na grypę? Jako naturalne środki wymienia się witaminy C i D, olejki eteryczne, probiotyki i zdrowe odżywianie.
Witamina C
1000 mg dziennie, aby zapobiegać i do 4000 mg podczas choroby
Witamina C pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego i wzmacnia białe krwinki. Witamina C skraca czas trwania przeziębienia i może zmniejszyć liczbę przeziębień u osób aktywnych fizycznie.
Witamina C występuje w największej ilości między innymi w natce pietruszki, papryce, kiwi i cytrusach.
Witamina D3
2000 IU dziennie
Witamina D jest wytwarzana w organizmie dzięki światłu słonecznemu i reguluje ekspresję ponad 2000 genów, w tym genów układu odpornościowego. Niestety nawet 90 % ludzi ma niedobór witaminy D. Ostatnie badania pokazują, że niski poziom witaminy D jest związany z wyższymi wskaźnikami infekcji grypy i układu oddechowego.
Jeżówka purpurowa – Echinacea
1000 mg, 2-3 razy dziennie
Zioło to może pomóc zwalczyć infekcje, ale najlepiej jest je przyjmować przy pierwszych oznakach choroby.
Ekstrakt z echinacei skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych. Działa jako środek przeciwzapalny, który może pomóc w zmniejszeniu objawów przeziębienia i grypy.
- Tabletki zawierające 6,78 miligramów ekstraktu z jeżówki, 2-3 tabletki dziennie
- Nalewki z korzenia echinacei 900 miligramów dziennie
- Pięć do sześciu filiżanek herbaty z echinacei w pierwszym dniu objawów, a następnie 1 filiżanka dziennie
Kwiat czarnego bzu
Uważa się, że to zioło może zwalczyć wirusa grypy i naturalnie zwiększyć odporność. Kwiaty i jagody czarnego bzu w postaci syropów i nalewek pobudzają układ odpornościowy, leczą grypę i łagodzą dolegliwości ze strony zatok.
15 mililitrów syropu z czarnego bzu przyjmowane cztery razy dziennie przez okres pięciu dni skraca chorobę i łagodzi jej objawy.
Olej z oregano
500 mg 2x dziennie
Olej oregano ma silne działanie przeciwwirusowe. Szczególnie do zwalczania infekcji wirusowych. Nie ma jednak badań potwierdzających skuteczność działania na grypę, istnieją przesłanki, które wskazują na jego silne właściwości przeciwwirusowe.
Cynk
50–100 mg dziennie
Cynk wspomaga działanie układu odpornościowego i działa przeciwwirusowo. Najlepiej sprawdza się przy pierwszych objawach choroby. Cynk może zmniejszać objawy grypy, ale nadmierne ilości nie są wskazane.
Przyjmuj 50–100 miligramów cynku dziennie, aby zapobiec objawom przeziębienia i grypy.
Drożdże piwne
Ten popularny suplement zawiera witaminy z grupy B, chrom i białko. Stosuje się go na przeziębienie, grypę i inne infekcje dróg oddechowych. U ryb drożdże piwne pobudzają odporność, wpływając pozytywnie na mikrobiom co może także poprawiać funkcje trawienne.
Olejki eteryczne na grypę
Olejki to najlepsze domowe sposoby na grypę. Wcieraj olejek miętowy i olejek z kadzidła w szyję i dolne części stóp, to naturalnie wspomaga układ odpornościowy.
Można stosować olejek goździkowy, aby chronić organizm przed infekcją i przyspieszyć regenerację po grypie. Badania potwierdzają, że olejek goździkowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
Probiotyki
Przywrócenie flory jelitowej może znacznie zwiększyć odporność całego organizmu.
Badania laboratoryjne przeprowadzone w 2017 r. wykazały, że konkretny szczep probiotyków bakterii Bacillus działa przeciw grypie z całkowitym zahamowaniem wirusa.
Jedzenie jako sposób na grypę
Dobre odżywianie wspomaga układ odpornościowy, a co za tym idzie mniej chorujemy.
Co pić i jeść, aby nie chorować na grypę?
Picie wody podczas choroby
Odpowiednie nawodnienie jest kluczem do wypłukania wirusa z organizmu. Pij około 2 litry wody dziennie. Zaleca się także zielone i czarne herbaty, które silnie wzmacniają układ odpornościowyi.
Gorąca woda z cytryną, miodem i cynamonem: Miód i cynamon pomagają zapobiegać gromadzeniu się śluzu i zapewniają nawodnienie.
Woda z imbirem: Imbir ma silne działanie przeciwbakteryjne.
Zdrowe jedzenie
Co oznacza zdrowe jedzenie? Jest to pokarm najbardziej naturalnego pochodzenia przy najmniejszej ilości procesów przetwarzania. Czyli wybieramy więcej surowych warzyw i owoców zamiast frytek, tłuste mleko zamiast shaka i tak dalej.
Takie produkty utrzymują nas w zdrowiu i pomagają naturalnie walczyć z chorobą. Żywność, która nie została nafaszerowana hormonami, pestycydami i innymi nienaturalnymi chemikaliami.
Żywność przetworzona to produkty, które znajdziesz na półce w dyskoncie. Mocno przetworzone, zmodyfikowane i tak przekształcone ze swojego pierwotnego stanu, że prawie wcale nie przypominają jedzenia. Pomyśl o chrupkach serowych, napojach gazowanych, czekoladowych przekąskach i zalewanym w kubku obiedzie. To nie ma nic wspólnego ze zdrowiem.
Spożywanie różnorodnych nieprzetworzonych produktów zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze do zachowania zdrowia.
Domowe sposoby na grypę, aktywność fizyczna
Kiedy myślisz o zapobieganiu przeziębieniom niekoniecznie jest to: „Lepiej poćwiczę, bo nie chcę zachorować”. A to błąd, bo jest to jeden z najlepszych sposobów na poprawę ogólnego stanu zdrowia sezonu grypowego.
30 minut ćwiczeń, trzy lub cztery razy w tygodniu jest najlepszym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Pamiętajmy jednak, że musimy ćwiczyć z rozwagą. Przeforsowywanie się może obniżać odporność. Lepsza dlatego jest ogólnorozwojówka niż ćwiczenia cardio.
Sen to zdrowie
Powiedzenie babci “sen to zdrowie” nie wzięło się z niczego. Kiedy jesteśmy chorzy musimy dużo odpoczywać. Oczywiście nie nadrobisz nieprzespanych tygodni w kilka dni. Jednak regularne spanie jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia. Badania pokazują, że brak snu wiąże się z problemami zdrowotnymi i niezdolnością do utraty wagi. Niedobór snu zmniejsza nasze skupienie, obniża funkcjonowanie układu odpornościowego. Masz problemy ze snem? Sprawdź artykuł : „Domowe sposoby na bezsenność„.
Stres, a choroba
Najlepsze domowe sposoby na grypę to odpoczynek i zero stresu. 80 % problemów zdrowotnych wywołuje właśnie stres. Stres wyniszcza nasz organizm, wytwarzają się hormony odpowiedzialne za sytuację zagrożenia. Nasze ciało jest w ciągłym czuwaniu zużywając przy tym niesamowite pokłady energii. W takim momencie układ odpornościowy nie radzi sobie nawet z niewielkim kontaktem z wirusem grypy.
Jak więc się nie stresować?
Poświęć czas, aby cieszyć się życiem i budować wewnętrzną radość codziennie. Mogą to być różne afirmacje, słuchanie ulubionej muzyki, chodzenie do kina lub teatru, czy uprawianie sportu z rodziną lub przyjaciółmi. Najważniejsze aby włączyć jakąś formę zabawy i relaksu do swojego planu dnia – zwłaszcza, gdy jest to ostatnia rzecz, którą chcesz robić.
Wpływ cukru na rozwój choroby
Cukier to jedna z najgorszych rzeczy dostępnych na rynku spożywczym. Cukry osłabiają układ odpornościowy i pomagają bakteriom rozwijać się i rosnąć. Unikanie cukrów jest kluczem do zachowania zdrowia, szczególnie w stresie lub w środku sezonu grypy.
Jeżeli nie wyobrażasz sobie wieczoru bez gorącej i słodkiej herbaty to wypróbuj stevie lub miód (unikaj sztucznych słodzików).
Komplikacje pogrypowe
Komplikacje pogrypowe obejmują wirusowe lub bakteryjne zapalenie płuc, odwodnienie , infekcje ucha i zakażenia zatok. Grypa może pogorszyć długotrwałe choroby takie jak zastoinowa niewydolność serca, astma lub cukrzyca.
Możesz także mieć zapalenie mięśni, problemy z ośrodkowym układem nerwowym i problemy z sercem np. zawał lub zapalenie zapalenie mięśnia sercowego lub zapalenie osierdzia.
Kto jest najbardziej podatny na powikłania grypowe?
- Dorośli powyżej 65 lat
- Dzieci w wieku od 6 miesięcy do 4 lat
- Mieszkańcy domu opieki
- Dorośli i dzieci z chorobami serca lub płuc
- Osoby z upośledzonym układem odpornościowym (w tym osoby z HIV / AIDS)
- ciężarne kobiety
Jakie domowe sposoby na grypę?
Wszystkie wyżej wymienione domowe sposoby na grypę są dobrym kierunkiem zmian, które wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu i wzmocnienie układu odpornościowego. Grypa jest zakaźną chorobą układu oddechowego spowodowaną wirusem grypy.
Konwencjonalne leczenie grypy obejmuje leki przeciwwirusowe i szczepionki.
Spróbuj domowych sposobów przeciw grypie, aby pomóc złagodzić objawy takich jak napary z imbiru, masaże olejkami eterycznymi czy zbilansowane i zdrowe żywienie.