Zaparcia są medycznie zdefiniowane jako mniej niż trzy stolce na tydzień, a ciężkie zaparcia jako mniej niż jeden stolec tygodniowo. 

Objawy zaparć to najczęściej: 

  • Dyskomfort, uczucie parcia,
  • Napięcie dolnej części brzucha,
  • Krwawienia z odbytu,

Zaparcia są zwykle spowodowane spowolnionymi ruchami perystaltyczne.  Istnieje wiele przyczyn zaparć, najczęstszymi z nich są na przykład leki lub nawyki żywieniowe –  diety o niskiej zawartości błonnika czy ewentualnie nadużywanie środków przeczyszczających, zaburzenia hormonalne – wysoki poziom estrogenu i progesteronu podczas ciąży.

Kiedy zaparcia mogą być niepokojącym sygnałem? Najczęściej wtedy kiedy mają one nagły i gwałtowny początek i nasilają się. Mogą także towarzyszyć inne niepokojące objawy, takie jak utrata wagi.

Zaparcia mogą również występować na przemian z biegunką. Takie objawy pojawiają się często przy zespole jelita drażliwego ( IBS ). 

Medycznie rzecz biorąc, zaparcia są zwykle definiowane jako mniej niż trzy wypróżnienia na tydzień. Ważne jest, aby odróżnić zaparcie (mające początek niedawno) od zaparcia przewlekłego (długotrwałego). 

Co powoduje zaparcia?

Zaparcia mogą być spowodowane powolnym przejściem trawionego pokarmu przez dowolną część układu trawiennego. Jednak najczęściej zdarza się to w okrężnicy.

Leki powodujące zaparcia

 Najczęstsze leki, które powodują zaparcia to:

  • Leki przeciwbólowe, takie jak kodeina, oksykodon,
  • Leki przeciwdepresyjne,
  • Leki przeciwdrgawkowe,
  • Suplementy żelaza
  • Leki blokujące kanały wapniowe ( CCB ),
  • Środki zobojętniające kwas zawierające glin, takie jak zawiesina wodorotlenku glinu.

Inne przyczyny zaparć

  • Dieta: ma kluczowe znaczenie dla zdrowia jelit, szczególnie produkty bogate w błonnik. Zbilansowana dieta i mała ilość błonnika może powodować zaparcia. Najlepsze naturalne źródła błonnika to owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.
  • Środki przeczyszczające: jedną z przyczyn ciężkich zaparć jest nadmierne stosowanie środków przeczyszczających, nawet tych ziołowych. Wykazano związek między przewlekłym stosowaniem tych środków, a uszkodzeniem nerwów i mięśni okrężnicy, co może prowadzić do ciężkich zaparć.
  • Zaburzenia hormonalne: hormony mogą wpływać na wypróżnienia. W szczególności jeżeli mowa o hormonach tarczycy lub hormonach kobiecych w czasie miesiączki i podczas ciąży.

Objawy zaparć

Objawy zaparć obejmują:

  • Rzadkie wypróżnienia
  • Naprężenie, gdy idziesz do łazienki
  • Twarde i / lub małe odchody
  • Poczucie niepełnej ewakuacji po pójściu do łazienki
  • Dyskomfort w dolnej części brzucha
  • Brzucha, wzdęcia , od czasu do czasu rozdęcie
  • Krwawienie z odbytu lub pęknięcia po urazie spowodowanym twardym kałem
  • Czasami biegunka z powodu niedrożności okrężnicy przez twardy stolec
  • Rzadko perforacja okrężnicy
  • Niepokój psychiczny i / lub obsesja na punkcie pójścia do łazienki

Domowe sposoby na zaparcia

Na szczęście istnieje wiele produktów spożywczych, które można spożywać, aby złagodzić zaparcia. Planując zdrową dietę, warto uwzględnić wiele produktów bogatych w błonnik, aby wspomóc regularność wypróżnień. Produkty o dużej zawartości błonnika to między innymi:

  • Siemię lniane
  • Fasola
  • Kiwi
  • Jagody
  • Gruszki i śliwki 
  • Otręby

Błonnik to materiał wytwarzany przez rośliny, który nie jest trawiony przez ludzki przewód pokarmowy. Przy stosowaniu coraz większej ilości błonnika zaleca się spożywanie większych ilości wody. Woda zmiękcza niestrawione resztki pokarmowe jętość i ułatwiając ich usunięcie.

  • Woda

Odwodnienie jest częstą przyczyną zaparć, a picie dużej ilości wody często pomaga złagodzić lub rozwiązać objawy.

Kiedy pacjent jest odwodniony do jelit nie trafia wystarczająca ilość płynów, aby stolec mógł swobodnie przemieszczać się w jelitach. 

  • Jogurt i kefir

Probiotyki mogą poprawić pracę i perystaltykę jelit tym samym przyczyniając się do zniwelowania zaparć. Wiele produktów mlecznych w tym jogurt i kefir zawierają bakterie wspierające.florę jelitową. Warto wprowadzić do swojej diety suplementację i pamiętać o spożywaniu przetworów mlecznych takich jak jogurty. 

Probiotyki są często nazywane „dobrymi” bakteriami, które zasiedlają jelito i pomagają w procesie trawienia. Naukowcy odkryli, że spożywanie 180 mililitrów jogurtu każdego ranka przez 2 tygodnie przyczyniło się do zwalczenia zaparć.

  • Warzywne zupy i buliony

Warzywne buliony i zupy są pożywne i łatwe do strawienia. Dzięki temu dostarczamy do organizmu kolejne płyny, które zmiękczą stolec i pomogą w jego usunięciu.

Buliony i zupy są łatwo strawne dlatego same w sobie powinny być częścią leczenia zaparć.

  • Śliwki

Śliwki i sok z suszonych śliwek są sprawdzonym domowym sposobem na zaparcia w wielu częściach świata. Suszone śliwki zawierają dużo błonnika jak również sorbitol i związki fenolowe, które mogą mieć korzystne działanie na przewód pokarmowy.

W 2014 r. stwierdzono, że jedzenie śliwek może zwiększyć częstotliwość wypróżnień i poprawić konsystencję stolca u osób z zaparciami. W większości badań objętych przeglądem uczestnicy jedli 100 g suszonych śliwek dziennie czyli około 10 suszonych śliwek.

  • Otręby pszenne

Otręby pszenne to kolejne popularne domowe lekarstwo na zaparcia. Otręby pomagają przyspieszyć przepływ materiałów przez jelita. 

Badanie z 2013 r. Wykazało, że codzienne spożywanie płatków śniadaniowych zawierających otręby pszenne przez 2 tygodnie poprawia czynność jelit i zmniejsza zaparcia.

  • Brokuły

Brokuły zawierają sulforafan substancję, która może chronić jelita i ułatwić trawienie.

W badaniu z 2017 roku zdrowi ludzie jedli 20 g surowych brokułów przez 4 tygodnie. Naukowcy odkryli, że ludzie, że mieli oni mniej objawów zaparć.

  • Jabłka i gruszki

Jabłka i gruszki zawierają kilka związków poprawiających trawienie w tym błonnik, sorbitol i fruktozę. Owoce te zawierają również wysoki procent wody, co może ułatwić trawienie i zapobiec zaparciom. Jedz je na surowo z nienaruszoną skórką.

  • Winogrona

Winogrona ​​są bogate w błonnik, a także zawierają dużo wody. Aby złagodzić zaparcia, spróbuj zjeść kilka garści surowych, umytych winogron.

  • Kiwi

Średnio 100 g kiwi zawiera około 2–3 g błonnika, co może skutecznie złagodzić zaparcia. Kiwi zawiera również enzym, który pobudza ruch w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

  • Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe i makarony

Produkty pełnoziarniste są doskonałym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który zwiększa objętość stolca pobudza perystaltykę jelit. Chleb pełnoziarnisty i płatki zbożowe zawierające orzechy i nasiona posiadają jeszcze więcej błonnika.

  • Oliwki i oleje lniane

Oliwa z oliwek i siemienia lnianego mają łagodny efekt przeczyszczający, który może ułatwić przepływ materiałów przez jelita i złagodzić zaparcia.

Oleje te zawierają również związki, które poprawiają trawienie i mają właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Badanie z 2015 r. Wykazało, że oleje z oliwek i siemienia lnianego pomagają łagodzić zaparcia.

  • Kapusta kiszona

Kapusta kiszona zawiera bakterie probiotyczne, które mogą poprawić trawienie i zmniejszyć zaparcia.

Lewatywa na zaparcia

Istnieje wiele różnych rodzajów lewatyw. Jednak wszystkie mają za zadanie stymulować okrężnicę do kurczenia się i usunięcia materiału. Lewatywy z soli fizjologicznej powodują zasysanie wody do okrężnicy. Lewatywy z fosforanami stymulują mięśnie okrężnicy. 

Lewatywy są szczególnie przydatne, gdy stolec twardnieje w odbytnicy. Lewatywy przeznaczone są raczej do okazjonalnego niż regularnego stosowania. Częste stosowanie lewatyw może powodować zaburzenia płynów i elektrolitów w organizmie.